Teenager Party 4. rész

4.rész

 

Letelt az egy hónapos munkám, jöhetett a megérdemelt pihenés. A munka miatt Annával ritkábban tudtam találkozni, a Bellával pedig a csodálatos vasárnapot követően mindig társaságban, munkatársakkal együtt találkoztam, így nem tudtam hozzá közelebb kerülni.

Július közepe után reggel 6-tól piacon voltam max. kilencig. Ilyenkor kezdődött az őszibarack főszezon. Sokszor kaptam valami feladatot: kapálás meg ilyesmi, de egy-két óránál nem tartott tovább. Ezután jöhetett a strand.

Nem nagy strand. Három medencéje volt. Egy gyerek, egy tanyázó és egy lejtős fenekű sportmedence, amelynek a legmélyebb része 2 m-es volt. A belépő fiatalkorúnak kettő darab kemény magyar forintot tett ki. De ezért olyan vizet kaptam, amely világviszonylatban is párját ritkítja, s ez nem vicc. Ilyen finom selymes gyógyvíz kevés helyen van, mint itt. Ez volt az egyik állomáshelyünk. Volt egy kis haveri, baráti kör, s amikor csak tehettük jó időben itt találkoztunk. Annával néha strand előtt szerelmeskedtünk egy kicsit nálam a strand után pedig vagy elmentünk fagyizni, vagy presszóba.

A strandon sokszor én tettem fel a hangos bemondóra a zeneszámokat. A barátaim abból tudták, hogy én már ott vagyok, hogy megszólalt a Hungáriától a Rémlátomás, Vagy Koncz Zsuzsától a Színes ceruzák. Illetve az Illéstől az Eltávozott Nap. Itt külföldi lemezek nem voltak.

Nagyjából így telt el a hátralévő negyvenöt nap a nyári szünetből: Piac, strand, kocsma, ill. vendéglátóhely, csajozás.

 

Elkezdődött az iskola.

Örömmel vettem, hogy az a szép szőke lány, aki majd egy évig szemezett velem a folyosón, a gimnáziumban folytatja tanulmányait.

Ez a lány valahogy úgy tudott nézni, hogy minden bajom volt. Zavarban voltam, elvesztettem a magabiztosságom, majdnem hogy töketlen kis pöcsnek éreztem magam, ha rám nézett. Elbűvölt, elvarázsolt, megbabonázott? Akkor még nem tudtam miért, pedig mint, ahogy az előzőekből olvasható, volt már némi tapasztalatom az udvarlás terén, de ennek a lánynak a tekintetétől elolvadtam.

Az egyik szünetben valahogy úgy alakult, hogy senki nem volt a folyosón s jött velem szemben. Gondoltam itt a remek alkalom, hogy megszólítsam. Míg egymás mellé értünk volt időm egy kicsit összeszedni magam. Egymásra mosolyogtunk.

  • Szia örülök, hogy itt folytatod tanulmányaidat. Jenő vagyok.
  • Magdi, szia.
  • Honnan tudod?
  • Már tavaly megkérdeztem a lányokat, hogy hívnak.
  • Igen? Aranyos vagy. Csak nem bejövök neked?
  • De azt hiszem.
  • Te is nagyon tetszel.
  • Találkozzunk suli után?
  • Jó lenne, de ma nem jó. Szakkörre kell mennem, de holnap kettőtől ráérek négyig.
  • Rendben itt foglak várni a folyosón.

Ez a kis ismerkedő beszélgetés egy három évig tartó nagy szerelem első lépése volt.

A gimnáziumi éveimen végig kísért. S egyben az iskolámban és a településen a további csajozásnak is véget vetett, de menjünk sorjában.

 

Éreztem, hogy ez nagy pillanat volt és további életemet meg fogja határozni. Olyan vibrálás, olyan rezonancia volt közöttünk, csoda, hogy ívfény nem keletkezett.

Már az a tény, hogy hajlandó velem találkozni boldoggá tett. A lelkem szárnyalt aznap nem is a földön jártam. Majd elemezni kezdtem kis párbeszédünket.

Tudta a nevem. Megkérdezte, utánajárt. Húú. Nyílt, tiszta, őszinte, határozott, ez igen.

Másnap az órákon annyit sem figyeltem, mint máskor, ötpercenként néztem az órát. Most a szokásosnál is lassabban teltek a percek, az órák. Eljött az ebédidő. Néhány falatot ettem. Nem tudtam másra gondolni csak a Magdira. Reggel direkt beraktam a táskámba egy fogkefét és egy krémet, nehogy dohányos leheletem miatt megundorodjon tőlem. Nem sejtettem, hogy a tüdőmből is jön a dohányszag, azt meg nem tudom kimosni.

Egy és kettő között már nem akartam dohányozni. Ettől egyre nőtt a nikotin éhségem. Mivel alig ebédeltem, lehet, hogy a vércukrom is kezdett leesni. Ahogy telt az idő egyre betegebb tüneteket éreztem magamon. Átgondoltam, hogy fogok viselkedni? Miről beszéljek, miről ne beszéljek neki. Kint ültem a folyosón a kabátakasztók alatti padon. még 10 perc, még öt. A tanár már kijött. Az osztálytársai is kezdtek kivonulni. Hát ez nem igaz! Ez a lány aztán tudja, hogy kell megjelenni. Mint egy primadonna, kivárja a kellő pillanatot. Be is mehettem volna. Itt beszéltük meg, itt várom. Ekkor jutott eszembe, azért jön ki utoljára, hogy az osztálytársnői ne lássák, hogy itt várok rá. A szívem hevesen ver. Megjelenik én az előbb leírtak miatt olyan gyenge vagyok, mint az őszi légy. Rám mosolyog. Ezzel oldja a bennem lévő feszültséget.

  • Szia Magdi.
  • Szia Jenő.
  • Mit csináljunk hova menjünk? Mihez van kedved?
  • Menjünk ki a parkba, olyan szép idő van.
  • Jó.

Elhagyjuk az iskolát. A kétszemélyes járdán egymás mellett megyünk, cipeljük az iskolatáskát. Szembe jönnek a járdán, a háta mögé kerülök. Látom, hogy alig múlt 14 éves és milyen szép tartása van. Megállapítom, hogy irtó klassz nő lesz belőle.

Újra mellé kerülök. Beszélgetünk. Kiderül, hogy a 3 km-re lévő szomszéd faluban lakik. Szülei a tsz.-ben dolgoznak és otthon is gazdálkodnak. Testvérei nincsenek, egyedüli gyerek, mint én. Beérünk a szép gondozott parkba. Egy olyan padot választ, amely a fő csapásiránytól beljebb esik, de a parksöröző nincs messze.

  • Nincs kedved a söröző kerthelyiségében leülni.
  • Inkább itt.
  • Gyorsan elszaladok, hozok két bambit, jó?

Gondoltam csak lemegy az én sörhöz szokott torkomon. (Most nagyzolok) Meg legyen egy ízű a szánk. Ki tudja, mit hoz a jövő?

Megjárom hamar. Iszogatjuk a bambit. A nikotinéhség egyre jobban gyötör, de most nem érdekel, csak a lányra figyelek.

Ő is kérdez engem. Válaszolok. Egyszerű ismerkedési kérdések. Eltelik vele vagy egy óra.

Úgy gondolom ideje továbblépni.

  • Tudod, hogy nagyon tetszel nekem. Egész évben azt reméltem, hogy idejössz a gimibe, de fiatal voltál még, gondoltam nőjél még egy kicsit.
  • Igen gondoltam, hogy kis csitrinek tartasz, annak tartasz most is.
  • Majd meglátjuk. adtam egy elbizonytalanító választ.
  • Mikor látjuk meg? kérdi.
  • Hát a továbbiakban. Most úgy látom, hogy egy egész komoly kis csaj vagy.
  • Volt már pasid?
  • Komoly nem, csak olyan kis flörtök. A falumbeli fiúk kerülgetnek. Állítólag már verekedtek értem.
  • Ez igen. gratulálok. Ezek szerint te vagy a falu legszebb lánya?
  • Mosolyog.
  • Lehet, hogy egyszer nekem is meg kell küzdenem érted?
  • Meg fogok küzdeni érted jó? Mert már most fülig szerelmes vagyok beléd. Tudod nem szoktam ilyen őszinte lenni lányokkal, de nem is voltam eddig ilyen szerelmes senkibe. Ezt már az irántad érzett szerelem hozza ki belőlem.
  • Én is nagyon beléd habarodtam. már azt terveztem írok neked levelet és a Valival (együtt utazunk a vonaton) elküldöm neked.

Megfordulok a padon. Most kényelmesebben szembe vagyok vele. Megsimogatom az arcát, átkarolom, hagyom, hogy a fejét szabadon mozgathassa, szabad akaratából hagyja magát megcsókolni. De nem hogy hagyja, még finoman jelzi, csókolózni akar. Lassan közelítek a szép formás ajkához. Puszilgatjuk egymást és csak később megyünk át csókba. Persze ezt megismételjük néhányszor.

  • Úristen már ennyi az idő, mennem kell. Szakítja félbe meghitt együttlétünket. elkísérsz a buszig?
  • persze

Erőltetett menetben igyekezünk a buszhoz, gyorsan ad egy puszit, felszáll. A busz elindul, integetünk egymásnak.

Még most ment el a busz, de már nagyon hiányzik. Ő is és a cigaretta is és persze édes finom csókjai. Volt még időm a vonatindulásig, visszamegyek a park sörözőbe. Kérek egy tepertős pogácsát meg egy korsó sört. Mámorosan érzem magam és nem csak a sörtől.

Felszálltam a vonatra. 20 perc alatt átvitt a falumba, meg még 10 perc hazáig. Ettem, majd néztem ki a fejemből. A tv be volt kapcsolva. abban az egy árva magyar adóban, amelynek hétfőnként adásszünete is volt. Volt valami műsor, de nem jutott el a tudatomig. Csak Ő járt a fejemben: magdimagdimagdi.

Ezt követően minden sulinap találkoztunk hosszabb rövidebb időre.

Az 1970 szeptemberét sajnos egy nagyon szomorú esemény is beárnyékolta.

Meghalt Jimi Hendrix minden idők legnagyobb gitárosa. 27 éves volt. Nagyon megdöbbentett a hír engem és barátaimat. Alig hogy megismertük, megszerettük, s meghalt. A hivatalos verzió szerint fulladás végzett vele. De olyan vélemények is vannak, hogy a CIA tette el láb alól, mint Marilyn Monroe-t,vagy Martin Luther Kinget . Ugyanis Hendrix az egyre nagyobb hírnevét arra használta, hogy bekapcsolódott az Amerikában dúló faji megkülönböztetés, a feketék elnyomása elleni harcba. S ez a tevékenysége nem tetszett a világ egyik legundorítóbb

szervezetének.

Most ezzel a számmal emlékezzünk rá:

https://www.youtube.com/watch?v=5eJz0kdOrLw

 

Eljött az 1971 –es esztendő.

Egy télvégi hűvös vasárnapon fákat metszettem apámmal. Dél körül végeztünk. Bevonultam a fürdőszobába. de onnan pár perc múlva holtan kerültem ki. Szüleim kihoztak a fürdőszobából mesterséges légzést és mellkas masszázst alkalmaztak, de nem tértem magamhoz. Apám átszaladt a szemben lévő szomszédhoz, hogy megkérje, szaladjon el a másik utcában lakó sógorához, mert legközelebb ott volt telefon és hívja a mentőket. A mentő megérkezett. Kaptam valami injekciót, amitől a mentőben már egy pillanatra kinyitottam a szemem. Legközelebb már az intenzív osztályon ébredtem fel, de ekkor meg iszonyú zúgást éreztem a fejemben. A nővérek beszéltek hozzám, sőt valamit én is mondhattam nekik, de még azt sem hallottam. Majd megint elájultam.

Legközelebb este ébredtem fel. Ekkorra elmúlt a zúgás a fejemben és már egész jól éreztem magam. A nővérek mondták, hogy míg aludtam voltak bent a szüleim, s megnyugtatták őket, hogy már voltam ébren. Így hazamentek.

Másnap kiengedtek a kórházból. S gyalog elkezdtem hazasétálni, de még mindig annyi szénmonoxid volt a szervezetemben, hogy többször le kellett ülnöm kerítés lábazatokra, ahol tudtam.

Az unokabátyám elmondta a gimiben a haveroknak és persze Magdinak is, hogy jártam és ahogy vége lett az iskolának jöttek meglátogatni. Jól esett.

Kiderült, hogy gázmérgezést kaptam. Gázbojlerünk volt a fürdőszobában és elhasználta a belső levegőt. Apám azonnal kicserélte villanyra.

Azóta eltelt 50 év. A gázkészülékek még mindig szedik áldozataikat!

 

Ez az év további életveszélyeket tartogatott számomra. Nyáron elég gyakran kijártunk a Berettyóra fürödni. Jól úsztam, biztosan kezeltem a vizet. Kibicikliztem a vasúti hídhoz, mert ez is egy közkedvelt hely volt számunkra. Gondoltam hátha kint van egy két haverom. A folyómeder tele volt a hídépítésből megmaradt gránit kövekkel. Amelyek már természetes állapotukban is duzzasztottak vagy fél métert a Berettyó vizén. Mi meg minden nyár elején úgy raktuk fel egymásra a köveket, hogy a duzzasztás mértéke még nagyobb legyen, s úgy összeszűkítettük a folyót, hogy középen egy kb 1,5 m széles részen hömpölygött le a víz, mint egy kisebb zuhatag. Persze a sebes víz viszont az azt követő szakaszt úgy kimosta, hogy elég hosszan 4-5 méteres mély folyószakasz keletkezett.

Felérek a töltésre s azt hallom, hogy egy ember segítségért kiállt és karjával hadonászik, látom, hogy viszi a víz. Legurulok a vízhez, lelököm a pólóm, szandálom és ugrom az ember után, aki hol víz alatt van, hol fölötte, Ekkor már tudtam, hogyan kell egy fuldoklót megközelíteni és mire kell vigyázni. Megpróbálom hátulról megközelíteni és a hajánál, ha nyugodtabb a nyakát átkarolva kihúzni. Ahogy kartávolságba érek, a manusz belém kapaszkodik, s nyom le a víz alá, hogy ő meg felszínen maradjon. Jól hasba rúgom a víz alatt, ettől enged egy kicsit a felszínre kerülök,

  • Ne kapaszkodj belém te hülye, így mind ketten meghalhatunk.
  • De a végét már ne tudtam elmondani, mert már megint a víz alatt találtam magam. Megint rúgom ahol érem, felkerülök a felszínre, úgy döntök, most már bevágok neki egyet a szeme alá. Az ütéstől meg a jobb kezem fájdul meg. De hatott.

Ordítom:

  • Nyugodjál már meg te barom, kiviszlek.

Nagy nehezen kihúzom a partra. A pasas eléggé kivan. Fekszik a víz szélén, liheg, majd hányni kezd. Piás is volt.

  • Te tiszta hülye vagy, majdnem vízbe fojtottál engem is. Minek mész a vízbe, ha nem tudsz úszni, ráadásul piásan. Nagy szerencséd volt, hogy éppen most jártam erre.

Eltelik egy kis idő, amíg megszólal.

  • A köveknél mentem be, ott kicsi a víz, de egy billegő kövön elvesztettem az egyensúlyom és beleestem a sodrásba.
  • S mit keresel itt, még nem láttalak.
  • Juhász vagyok innen nem messze egy tanyán.
  • Hát hallod erre majdnem ráfaragtunk.
  • Bassza meg.

 

A juhász az évek során meghálálta a mentést. Bármelyik kocsmában vagy szórakozóhelyen összefutottunk, fizetette az asztaltársaságom italát. vagy egy kört, de olyan is volt, hogy jól berúgtunk a pénzén.

Egy másik alkalommal szintén itt lógtunk Géza nevű haverommal. A fürdés után kifeküdtünk a híd egyik pillérjére. Jött egy gőzös szerelvény. Jó nagy zajt csapva átrobog a hídon. Közömbösen napozunk tovább.

Kisvártatva testhelyzetet váltok, ekkor látom meg először a töltésen kívül az akácerdő mellett a vékony füstöt.

-Te Géza ez a kávédaráló kiböfögött egy szikrát, mert füstöl ott az erdő mellett a fű.

Nem nézzük meg?

  • Nem vészes mondja Géza és visszafekszik, én is.

Néhány perccel később megint odanézek a füst intenzitása nőtt.

  • Te Géza! Gyere oltsuk el azt a kis tüzet, nehogy kigyújtsa az erdőt.

Kényelmesen felkerekedünk, elindulunk strandpapucsban.  Ekkor kb 50-60 cm átmérőjű a tűz. Ég a száraz fű, az erdő szélététől úgy hat méterre.

Nagy nyugodtan besétálunk az erdőbe, hogy törünk zöld ágakat, amivel elverjük az égő füvet, ill. a tüzet. Megtaláljuk a megfelelő ágakat, letörjük, visszamegyünk a tűzhöz. Ekkor már olyan 3m átmérőjű, s az első fától úgy 4 m távolságban van.

Elkezdjük az oltást. Egy szőnyegdarabbal pillanatok alatt eloltottuk volna, de az akác levelek között levegőt kap, s az egyik helyen eloltjuk, a másik helyen fellobban. Lenne egy jó bakancsunk az is többet érne, de strandpapucsban vagyunk. A lábszárunkat égeti a tűz infravörös sugara. Amikor látjuk, hogy nem bírunk a tűzzel, javasolom Gézának szaladjon el a közeli bakterházba és értesítsék a tűzoltókat. Közben egyedül küzdök. Már elérte az első fát. Küzdelmem kezd egyre reménytelenebbé válni. Érzem, hogy a sok beszívott füst miatt kezdem rosszul érezni magam. Feladom.

Nézem, milyen gyorsan terjed a tűz az erdőben. Most már kezd felmászni a törzsön a koronához. Ha felér még nehezebb lesz megfékezni.

Mire kiérnek a tűzoltók már kb. 150 négyzetméterren ég az avar és vagy 6 fa fent.

Mi a tanulság? Egy kis tüzet eloltani nem nagy virtus. Ahogy mondás bölcsen megállapítja. Kis tűztől nem kell megijedni és nem szabad halogatni az oltást. Mi itt hibáztunk.

 

Kezdett kinyílni a tudatom. Apám által hallgatott politikai SZER műsorok egyre jobban kiverték nálam a biztosítékot. Itt élünk békésen, s ezekből a műsorokból meg sugárzott a gyűlölet Magyarország iránt.

Az ótvaros fasiszta, provokativ, felbújtó uszító duma. Azon gondolkodtam, hogyan lehet egy a világ többi országa által elismert és számos nemzetközi szervezetnek tagja olyan ország, amelyet a SZER fasisztái mindenféle gyalázatos jelzővel illettek. Ha igazuk lenne ezeknek a brigantiknak, akik1000 km-ről beleugatják az éterbe piszkos vádjaikat, nem ismerte volna el a világ összes hatalma Kádár János kormányát.

Ha pedig elismerték, akkor legitim.

Valakinek nincs igaza. S mivel magam körül békét, biztonságot, láttam, így természetesen hazám mellé álltam világnézetben. Mert amit a SZER néhány műsorában hallottam úgy gondoltam semmi köze nincs a valósághoz. A bemondók hangneme, stílusa is teljesen eltért a    nyugodt hangú magyar bemondókétól. Olyan vehemensen ugatott némelyik, mint az az észak koreai bemondónő, akit már láthattunk néhányszor a tv-ben, amikor valamelyik Kimnek  nem tetszett a nemzetközi kritika. Mint ahogy szándékosan erősebb szavakat írtam a SZER publicistáinak, botcsinálta újságíróinak minősítésére, semmi ahhoz a hangnemhez képest, amit néha ők produkáltak.

Így fokozatosan leálltam a SZER hallgatásáról is és inkább valódi randevúkra fordítottam az időt. Egyébként Cseke Lászlóval, aki a Délutáni randevút és a Teenager Partyt vezette, nem volt ilyen problémám. Ő csak a zenékre figyelt.

Sajnos az imádott Magdikám meghódításával nem jutottam egyről a kettőre.

Még amikor a gázmérgezésem miatt meglátogatott és átkerültünk egy kis időre a kéglimbe.

Akkor sem jutottunk csókolózásnál messzebb.

Azt mondta:

  • – Tudod én keresztény értékrendet vallok. Szüleim vallásos konzervatív emberek, s úgy neveltek, hogy csak a férjemnek adjam oda magam.

Ez elvette a lendületemet. Úgy láttam, hogy a Magdi esetében hosszú távú stratégiára kell berendezkednem.

Ezért úgy gondoltam nagy szerelem ide vagy oda, ki kell használnom a kétlakiságból származó előnyöket.

Sajnos az egyik vadászterületet elvesztettem a Magdi miatt, mert imádtam, s nem akartam sem dobni, sem megalázni azzal, hogy mellette ott csajozom, ahol látnák és visszakerülne a fülébe.

S úgy éreztem és a kijelentései, vallomásai, csókjai alapján tudtam, hogy szeret, de korai még a szex neki.

Persze nem hagyhattam, hogy ifjúi energiáimat csak és kizárólag a Mancira pazaroljam, ezért szülőfalumban minden lánynak, akivel úgy éreztem, hogy valami kis rezonancia van közöttünk udvarolni kezdtem.

Szívem a másik faluban lakó Magdihoz húzott, a testem meg, akit ért. Az vesse rám az első követ, aki hasonló helyzetben nem így tett volna.

S 16 évesen, külön bejáratú kéglivel jól lehetett csajozni.

Vettem egy hordozható (tehát elemmel is működött) de még elég nagyméretű szalagos magnót, egy Tesla Plutót, és megpróbáltam a magyar adókon fellelhető ilyen jellegű műsorokból, meg a lassan éledező magánimportból megszerezhető lemezekből olyan magnófelvételeket csinálni, amelyek különböző élet- és hangulati helyzetekben jól jöttek. Felismertem, nem mindegy pl. egy házibulin, hogy hogyan jönnek a számok egymás után, Más zenei összeállítás kell, akkor, amikor a haverokkal zenét hallgatunk és más, amikor a kedvesemmel kettesben vagyunk. Természetesen a szalagokra a számokat úgy próbáltam felvenni, ill. újra szerkeszteni, hogy ezeknek a szempontoknak megfeleljen az adott szalag hanganyaga.

Tehát valamiféle diszkós őslény vagyok.

 

A technikai bővítés, ez a zenei szolgáltatás minden szempontból jól befektetés volt. A haveri kapcsolatokban is és a lányokkal is.

 

https://www.youtube.com/watch?v=uLRiGX3L-kw Beatles

https://www.youtube.com/watch?v=Mln0RciE2o0  Led Zep

https://www.youtube.com/watch?v=BUt0dZXPFoU Rolling Stones

https://www.youtube.com/watch?v=sQw3LBl2eEU  T rex

https://www.youtube.com/watch?v=0cPXwc-5Kw8 R Rolling

https://www.youtube.com/watch?v=LemG0cvc4oU Kinks

https://www.youtube.com/watch?v=YExuLkIaQ7U Free

https://www.youtube.com/watch?v=wZkTh_T75QY Trex

https://www.youtube.com/watch?v=QuAKMlfxX7I Deep Purple

 

a lassúkból:

 

https://www.youtube.com/results?search_query=elvis+presley+can%27t+help+falling+in+love Elvis

https://www.youtube.com/watch?v=u9sRJ-eOHnc Procol harum

https://www.youtube.com/watch?v=u9sRJ-eOHnc Elvis

https://www.youtube.com/watch?v=mQER0A0ej0M Beatles

https://www.youtube.com/watch?v=aVLBF-UKevY Rolling

https://www.youtube.com/watch?v=timZoOs9ozo Santana

https://www.youtube.com/watch?v=6d5ST3tbPIU Beatles

https://www.youtube.com/watch?v=k3Fa4lOQfbA Birkin

 

 

Vége a 4.résznek

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − öt =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás