Örvények IX.rész

  1. rész

Ebben az évben az első Orbán kormány is megbukott. Orbán Viktor ebbe belebetegedett. Eddig mindegyik kormányra jellemző volt a belső viszályok, politikai erők küzdelme ebben a ciklusban is erősen befolyásolták a munkát.

 Nyert a Szocialista – liberális koalíció és a független, de régi MSZMP-s politikusra Medgyessy Péterre bízták a kormányalakítást.   Medgyessy Péter egy korrekt úriember volt, csak a függetlensége miatt senki nem állt ki mellette mellszélességgel és az, hogy kiderült, hogy titkos ügynök volt a szocialista érában, nagyon megtépázták a tekintélyét. Valamint egy  SZDSZ-es miniszter leváltása miatti bizalmatlansági indítvány végeredményét nem megvárva inkább lemondott és jött az új üstökös: Gyurcsány Ferenc. 2006- ig nem emlékszem nagyobb botrányokra. Majd előkerült a híres őszödi beszéd. Melyet egy zárt párt frakcióülésen mondott GYF. Ennek kiragadott mondat az volt, ami mára szállóigévé vált, hogy „hazudtunk reggel, délben, meg este. „

Hazudni csúnya dolog ez az önvallomás és az év további eseményeivel megpecsételte GYF sorsát. Ha az alábbiak közül akármelyiket választja kisebb-nagyobb arcvesztéssel megúszhatta volna: 

  1. verzió: egyből lemond az őszödi beszéd után, mivel bevalottan nem csináltak semmit majdnem két évig.
  2. verzió: lemond az őszödi beszéd után miután nyilvánosságra került. Mert azonnal látható volt, hogy az ellenzék ezt meg fogja lovagolni
  3. verzió: Lemond az október 23.-i események után.
  4. verzió: vagy később, mert érezhette az ellenzék által még azt sem lehet mondani hogy alaptalanul indított intenzív kampányt, amely a lemondására írányult. Tudnia kellett, hogy nagy hibákat követett el, a társadalomban meg addig nőtt a gyűlölet, hogy hogy bevésődött az emberek lelkébe.

Már amikor kiszivárgott az Őszödi beszéd le kellett volna mondania. Mert való igaz, ebben a beszédben ostorozza a munkatársait, hogy az első rövid ciklusukban 2004 október -2006 május között nem csináltak semmit csak hazudtak reggel, délben, meg este. Egy ilyen nyílt és egyértelmű beismerés nyilvánosságra kerülése után azonnal le kellett volna mondania. Az ’56 os forradalom 50. évfordulójára így nekiállni, ilyen tuti adut adni a jobboldal kezébe, ez nekik felért egy főnyereménnyel. Ha lemondott volna, lehet, hogy vagy valaki mást, akit megbízott volna az Országgyűlés, nem tudták volna ilyen keményen támadni. Nem vagyok benne biztos, hogy akkor nem lettek volna utcai tüntetések, mert az egy jobboldali szervezett provokáció volt, melynek az FTC kemény magja volt kezdetben a fő ereje. Néhány évvel később meg is kapták hálából a főszervezőtől az első szép, új stadiont.

GYF. második nagy hibája, hogy semmilyen szempontból nem készült fel erre a jeles eseményre. Pedig a tv székház megtámadása nem spontán cselekmény volt. Azt időben el kellett volna fojtani, nem szabad lett volna engedni így elfajulni az eseményeket. „ Egy kis tüzet eloltani nem nagy virtus” mondta szegény nagyanyám.

A harmadik nagy hiba az volt, hogy az időközben a futball huligánokhoz csatlakozott egyszerű emberek, családosok felvonulásakor jutott eszébe a hatalomnak, hogy erőszakot alkalmaznak. A negyedik nagy hibája GYF-nek, hogy még ezek után sem mondott le. Ezzel a baloldalt sikerül hosszú, beláthatatlan időre padlóra küldeni.

Azt lehet látni így visszatekintve, hogy a kormányok egy sajátos evolúción mentek keresztül, melynek kifejtésére következő írásomban vállalkozom.  (most csak annyit: az folyt a hatalomban, mint lent a való életben és ezért vontam be a politikai szálat is)  

  1. Duna Motel&kemping projekt

Még 1996-ban vettem egy 1 ha-os telket az M0-ás mellett, azóta felépült Bauhausszal, Auchannal szemben.

Tekintettel arra, hogy eredeti szakmáim között megtalálható a vendéglátóipar és a szálloda ipar is, és már 1979-től vezettem kempinget, így azt gondoltam, hogy a telken egy alvó kempinget alakítok ki. Látszott, hogy az M0-ás forgalma nemzetközi főúti szakaszként egyre nagyobb forgalmat bonyolít. Ezen az úton jönnek-mennek kelet Európából nyugat felé utazók és vissza. Célcsoportnak tehát elsősorban az átutazókat céloztam meg, akik hosszú útjuk során ezer km-eket mennek és legyen nekik egy pihenőhely, ahol megpihenhetnek, és újult erővel vághatnak az út következő szakaszának. A mai napig rengeteg baleset történik a vezetés közbeni elalvás miatt. Ennek a kempingnek tehát még baleset megelőző hatása is lett volna. Hogy miért nem lett, azt alább röviden leírom.

A telek fekvése erre tehát kiváló, hiszen 300 m-re van az M0-ástól. Ez nagyon fontos szempont egy ilyen átmenő forgalomra alapuló kemping esetében. A telek a Halásztelek felé menő közút és a Duna között fekszik hullámtéren, un. magas part jellegű területen. A magas part azt jelenti, hogy az árvizek eddig nem érték el. Kb. 5 m-rel magasabb a tengerszint feletti magassága, mint az Óbudai partszakasznak. A telket az Önkormányzat be akarta vonni belterületnek, ezért már minden közmű a telken belül volt, a szennyvíz csatorna kivételével, annak vége kb 350 m-re volt.

A telket 2 m-es gaz borította, melyet szárzúzóval eltüntettem, majd mélyszántás, tárcsázás után bekerítettem. Ezt követően két utcát alakítottam ki a telken belül és a díszfákat úgy ültettem, hogy 110 nm es parcellákat határoljanak. Hadd nőjenek, meg forrásom sem volt a felépítményekre. De azért építettem egy 56 m3 –es szennyvíztároló és mikro szennyvíztisztítónak műtárgyat a föld alatt.

2001-ben nagy árvíz volt a Tiszán. Állítólag ott sok családi ház épült hullámtéren belül, amelyeket elvitt a víz, és az államnak új házakat kellett ezeknek a károsult embereknek építeni. Ezután jött az első csapás. Az Orbán Kormány hozott egy rendeletet, hogy mindenféle építkezést megtilt az egész országban hullámtéren belül. Később ezen úgy finomítottak, hogy közösségi célú építményeket lehet építeni csak családi házat nem. Időközben megcsináltattam a kemping engedélyezési tervét, és mivel a kemping közösségi célt szolgált, hiszen az Önkormányzatnak is bevételeket hozott volna és munkahelyeket teremtettünk volna, az évek során az építési engedélyt is megkaptuk.

Láttam más vállalkozásaim helyzetéből, hogy azokból annyi forrást nem tudok kivenni és befektető partnert kell keresnem. Kerestem először belföldön. Az érdeklődök nem értették, hogy ide a Duna partra, illetve attól 100 m-re, mert a hullámtér közöttünk volt, ki akar jönni vendégként. A kempingről mindenkinek a Balaton jutott eszébe, ahol napokat, heteket is el lehet tölteni. Hiába mondtam nekik, hogy ez alvó kemping lesz és több különböző minőségű szálláshelyet fogunk kínálni a komfort nélküli közös mosdós szolgáltatástól a motel fürdőszobás szobán át a jól felszerelt 4 csillagos faházig. Tapasztalatból tudom, hogy az egy éjszakát lehet legjobban megfizettetni, kétségtelen, hogy bevételarányosan itt a legnagyobb költség is. Emlékszem egyszer valahol Németországban, amikor már 1000 km fölött volt az aznapi vezetésem, ránk sötétedett, dugóba is kerültünk vagy 3 óra hosszan, azt mondtam a jelenlévőknek, engem nem érdekel, mennyibe kerül, de a legközelebbi szálláshelynél megállunk, mert már csíkokat láttam a szemem előtt és éreztem, hogy ezt meg kell tenni, mert veszélyeztetem magunkat, ha tovább megyünk és örömmel kifizettem azt a 140 eurót az éjszakáért.

Időközben el kezdtem külföldön is hirdetni. A külföldi érdeklődők közül két befektetővel egészen jól haladtak a tárgyalásaink szinte már mindenben megegyeztünk. A két befektető más országbeli volt, nem ismerték egymást. Az egyik 3-4 millió dollárt, a másik több részletben 10-15 m Eurót tervezett befektetni a projektembe.  Ekkor már 2009-et írtunk. Egymástól függetlenül egy két hónap  idő különbséggel, azt mondták: figyeljük a magyarországi politikai eseményeket és azt kell mondják, hogy ha a Fidesz kerül hatalomra 2010-ben, akkor sajnos nem akarnak Magyarországon befektetni. Második csapás.

DE mint gazdasági tanácsadó elgondolkodtam, vajon mitől voltak befektetőim ilyen bizalmatlanok 2009-ben az akkori a közvélemény kutatásokból várható 2010-es Fidesz győzelem iránt? Látnokok voltak? Hiszen az első Orbán kormány még istenes volt, szolid szárnypróbálgatások voltak csupán. A lenyúlási pályán is csak százmilliókban játszottak. Pályázati vonalon is hasonló volt a helyzet. Nem azért írom, mert nekem is voltak rossz előérzeteim, Különösen az után, hogy Orbán Viktor 2006 körül azzal dicsekedett, hogy elolvasta a Mein Kampf-ot.

Nem akartam aktuálpolitikával foglalkozni, nem is fogok, csak megjegyzem kis és közép befektetők nem is jöttek ide az elmúlt 13 évben, inkább mentek. A nagyoknak meg olyan hatalmas a lobbi erejük, hogy azok bármilyen gazdasági környezetben megtalálják az utat, hogy érdekeik ne sérüljenek, sőt érvényesüljenek.

A kemping területén nőttek a fák, és a fű. Ha lenyírtam, már olyan volt, mint egy angol park. Csak az én jövedelmem nem nőtt még mindig olyan mértékben, hogy a kemping projektre is jusson. Teltek az évek és eljött 2015, a nagy migráció éve. Hogy ennek hatására, vagy sem, nem tudom, de az önkormányzat úgy módosította a környék besorolását az új Helyi Építési Szabályzatban, hogy semmiféle építési tevékenységet nem lehet végezni. Gondolom megnövekedett a terror veszély is közrejátszott ebben, ugyanis a hullámtérben vízkivételi kutak vannak, mellyel egész Budapest ellátása veszélyeztetve lenne. Így próbálják védeni. Harmadik csapás.

Persze ebből az következik, hogy eladni is csak nyomott áron lehetett. negyedik csapás

Emlékszem úgy 2000 körül megkeresett bennünket egy dunántúli vállalkozó, aki írásos anyagban is beszámolt cége eddigi történetéről. A nyomdaiparban tevékenykedő firma erős másfél évvel előtti alakulása óta, mind a 18 pályázaton nyertek, amin elindultak. Összesen több mint 200 millió Ft-ot egy olyan tevékenységgel, amelyben a kapacitások 50-60%-ban voltak kihasználva. Esetünkben a kb.500 pályázat vonatkozásában azt tapasztaltuk, hogy 50 és 80% között mozgott a sikeres pályázatok aránya pályázat típustól függően. Az egyikben nagyobb volt a siker arány a másik pályázat típusban alacsonyabb.  Igaz, hogy az nem egy cégre vonatkozott, hanem sokra. Amikor felolvastam kollégáimnak a sikeres bemutatkozó anyagot, már a felénél hahotában törtek ki a kollégáim.

A mai kor, a politikai, gazdasági környezet nem kedvez a KKV szektornak. Könnyebb egy nagy multit sok szubvencióval idecsábítani, mint a KKV struktúrát erősíteni. Az elmúlt évtizedek legszebb időszakában 2005 táján  850 ezer társas vállalkozás működött. Ma az összes működő vállalkozások száma 500 ezer körül van. Megkockáztatom, hogy abból kb 100 ezer érdemi munkát nem végez.

Pedig az a jó ipari struktúra, amely piramisszerűen sok-sok kisvállalkozásra épül, majd közepes vállalkozások és a nagyok. Miért jó ez mind a Kormánynak, mind a lakosságnak egyaránt?

Stabilitást jelent, ha egy-egy kis vállalkozás csődbe jut, ami természetes dolog egy piacgazdaságban, azt a néhány dolgozót a többi könnyen átveszi, nem úgy mintha egy nagy cég csődöl be, vagy viszi kedvezőbb gazdasági környezetbe a gyárát  és százak, vagy ezrek kerülnek az utcára. Ha mondjuk 500 ezer kisvállalkozás csak 20%-a képes arra, hogy egy embert felvegyen az 100 ezer új munkahely.

Az embereknek sem ambícióik, sem motiváltságuk nincs vállalkozni, ami érthető.

 

  1. Önálló, Vállalkozó, Cégvezető, ügyvezető, vezérigazgató

Úgy gondolom, érdemes tisztázni néhány fogalmat, így 33 évvel a rendszerváltás után. Esetleg feltehetik a kérdést, miért nem a könyv elején tisztázom ezeket a fogalmakat?  Azért mert a saját hányatott vállalkozói életem bemutatása után most az a rész következik, amelyben a mai vállalkozni szándékozóknak is hasznos tanácsokat fogok adni.  S ahhoz érdemes lenne tisztázni a vállalkozó szó fogalmát.  Mert ma vállalkozóként mutatkozik be a nepper, a lókupec és minden deklasszált elem is.  vagy pl. az előbbiekkel nem egy kategóriába tartozó egyszemélyes fodrászüzletben dolgozó fodrász, vagy könyvelő, esetleg egy ács, aki egy-két segéddel dolgozik.

Mi itt Magyarországon mindenkit, aki nem alkalmazott vállalkozónak hívunk, illetve vállalkozónak tartja magát mindenki, aki nem alkalmazott.

Régen az ’50-es években Kellér Dezső konferancié, humorista, mondhatnám úgy is ős stand up-os találta ki a maszek szót, amelyet a magán szektor szavak összeolvasztásával hozott létre. Mivel a szocializmusban minden ipari, vagy szolgáltató tevékenység állami, vagy szövetkezeti formában működött, így a maszek különös figura volt abban az időben. A rendszer megtűrt, vagy éppen pl. sportsikerek miatt megbecsült emberek elérhették a hatalomnál, hogy kocsmát nyissanak vagy butikot. A megtűrtek között voltak ritka szakma képviselői ( pl gombkötő, bognár, harangöntő, stb. ).           

Más nyelvekben ez nem így van. Azt, aki egyedül, esetleg néhány szükséges segéddel végezhető munkát végez, azt pl a német selbständig-nek azaz önállónak nevezi, de az angol is self employee-nak nevezi. Ezekre a szakemberekre jellemző, hogy nem akarnak világcéget építeni, csak tisztességesen megélni a szakmájukból. Munkájuk, tevékenységük főleg a személyükhöz kötött szolgáltatás, nem multiplikálható. Nincs is ilyen ambíciója az önálló szolgáltatónak.  De, ha már több szakképzett alkalmazottja van, akikkel multiplikálni tudja tevékenységét, akkor már vállalkozóvá válik. Tehát az a fodrász, akinek az üzletében több fodrász tevékenykedik úgy, hogy az általa nyújtott minőségi szolgáltatásokat fazonokat, stílusokat az alkalmazottai részére is betanította, tehát egységes, azonos minőségű szolgáltatásokat nyújtanak, akár bent van a főnök, akár nincs. Ilyen pl. a Zsidró és  Hajas szalonok. Ők már vállalkozók. Juci az egyszemélyes fodrászüzletében önálló.

Vállalkozó

Németül unternähmer, angolul enterpreneur

A vállalkozó ötlet ember, aki állandóan keresi a piaci réseket.

A vállalkozó kockázatot is bevállaló innovatív figura, akinek célja a csillagos ég, reálisabb esetben az esőfelhők elérése.

A vállalkozó a teremtés embere, aki általában a nulláról szeret létrehozni valami olyat, amely alapjaiban megváltoztatja a világot, vagy legalább a környezetét. Ha sínen van a vállalkozása, s úgy érzi elérte azt az optimális szintet, ahonnan az adott objektív gazdasági környezetben nincs a cégnek tovább fejlesztési lehetősége, átadja a helyét egy menedzsernek, vagy eladja a céget.

A vállalkozó szereti a kihívásokat, az újdonságokat, szeretne valami olyat adni az emberiségnek, vagy a kisebb közösségének, amely addig nem volt vagy termékben, vagy szolgáltatásban.  Azt szeretném, ha a vállalkozó szó idővel megkapja azt a megbecsülést, amit megérdemel. Hiszen minden, amit az emberiség létrehozott az először egy ember agyában született meg. S ahhoz hogy abból a végén templom lett, vagy híd, vagy fejsze esetleg számítógép, ahhoz tervező és kivitelező kreatív emberek kellettek. A vállalkozók tettre kész kreatív emberek.

A cégvezető

gäscheftsleiter, manager,  company  manager

A cégvezető, vagy ügyvezető esetében általában még egy személy látja el a tulajdonosi és az operatív vezetői tevékenységet. Kisebbségi tulajdonos társai lehetnek, de a végén ő hozza meg a döntéseket. Feladata a  cég, szervezet működésének fenntartása és a hatékony és versenyképes működés biztosítása. Jellemző előfordulása Kft.-k –ben.

Vezérigazgató

general director,  CEO

Ez a pozíció zárt vagy nyílt részvénytársaságok operatív vezetőjét illeti. Részvénytársaságoknál jellemzően külön válik a tulajdonosi és az operatív, a cég napi irányítását végző pozíció. Ilyen esetben a tulajdonosok száma akár több ezer is lehet és összetétele sem csak magánszemélyekből, hanem társaságok, vagy intézmények tőkealapok is lehetnek. Legfőbb testülete a közgyűlés, melyen mindenki tulajdoni arányának megfelelő szavazati joggal rendelkezik. A közgyűlésen választják meg az igazgató tanácsot is. Ennek feladata két közgyűlés között a tulajdonosi jogok gyakorlása. Ennek is van egy elnöke. Az elnök vagy önállóan végzi tevékenységét, de előfordul az is hogy ő képviseli a vezérigazgatói posztot is.  (Lásd OTP)

 

Interim menedzsment

Vagyis időszakos cégvezetés

Ennek a Magyarországon még alig ismert szolgáltatásnak az a lényege, hogy ha egy cég, a cégvezető akadályoztatása (betegség, halál, börtön) miatt hirtelen vezető nélkül marad, a felkészült interim menedzser, vagy menedzserek átveszik a céget. Természetesen mindent jegyzőkönyvben dokumentálva és az átmeneti időszakban a cég működésének folyamatosságát biztosítják úgy, hogy lehetőleg a cég átvészelje azt az időszakot, amíg a tulajdonos vissza nem tér, vagy az örökösök el nem döntik, mi legyen a céggel.

 

 Vége a XI résznek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 2 =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás